utorak, 8. prosinca 2015.

Novost na tržištu knjiga

Prvi Zagrebački knjigomat



Znalci su (ne)potrebni 

Knjižara V.B.Z. je u zgradi Glavnoga kolodvora postavila prvi zagrebački knjigomat, pa se  knjige mogu kupovati 24 sata dnevno.  Nude se hitovi Paula Coelha i Gabriela Garcie Marqueza, novi roman Zorana Ferića Na osami blizu mora i Vedrane Rudan Zašto psujem, kao i knjige o samopomoći.
Cijene su povoljne, od 30 do 60 kuna. Večernji list prenosi kako je VBZ knjižara najavila još knjigomata u Zagrebu. Pridružili smo se brojnim gradovima u svijetu gdje je ovakva ponuda uobičajena. Putnici namjernici moći će putovanje skratit čitanjem popularnih knjiga. Dobro će doći noćnim šetačima koje muči nesanica. Ljeti turistima.U prigradskim kvartovima umjesto knjižare.

Dio je to općeg trenda. Između robe (a knjiga je to postala)  i kupca ne treba ljudskog posrednika. Algoritmom Google uprosječenja dolazimo do informacija.
Umjesto gostiju noću slušamo zvukove perilica. Ljudi su pospani, a strojevi nemirni.
Glazba vrhunskih majstora ozvučuje wc-ee novih svevlasnika. Slikom Mona Lise brendiran je sir. Na izlozima bivših knjižara gledamo utakmice.Sudeći po svemu bolje je biti kiborg nego boginja.
Fritz. Lang. Metropolis, 1926. godina
Sjetim se tete u knjižari u malom mjestu gdje sam uvijek ljetovala. Od nje sam ćula za naslove i pisce o kojima u školi nismo učilli. Zimi bi mi ostavila tri - četiri knjige za vrijeme kad ću doći. Prije kredita i čekova smo se dogovorile. Poslije bi na plaži o knjigama pričale. 
Prvi odlasci u inozemstvo. Kupovina ploča za brata. Kakve divote sam u tim prodavaonicama otkrivala. Njegova sreća zbog sveg što sam mu pronašla. Tamo su radili bogovi glazbe. Prodavače nisam upoznala.  
Znalci su nam govorili o  piscima i knjigama, trendovima, otkrivali nam nove grupe. Dijelili smo oduševljenje, mladenačke netrpeljivosti. Naklonosti. Oni su naslućivali. Predviđali. Poznavali. Čekali svojih pet minuta. Kruha s medom i putrom. Kruha su imali.
Danas se prilagođavamo automatima. Algoritmi  nas   podučavaju. Posljednje prostore tajni iz svijeta isisavaju.Odlučim  svoj novac ostaviti kod malog preprodavača  knjiga u pothodniku. Ne zavaravam se. Sličniji je knjigomatu. Hvata me užas. Pobuna je nemoguća.
Traveller`s bar na Krvavom mostu
Ipak, metropola smo. Sigurno  će otvoriti Starbucks kafić. Personalizirani pristup  garantiran. Kava baš kakvu volim. Kad dodatno  platim imat ću  kutak za nostalgiju. Možda i staru knjižaru s diplomiranim profesorom na besplatnom usavršavanju.