srijeda, 10. veljače 2016.

Hrčak slavi




10 mu je godina već!

Portal s otvorenim pristupom hrvatskim znanstvenim i stručnim časopisima Hrčak proslavio je svojih prvih deset godina rada. Portal je javnosti prvi put predstavljen  7. veljače 2006.
Glavni ciljevi projekta su:
-       izgraditi sustav koji će uredništvima časopisa omogućiti besplatno objavljivanje digitalnih inačica časopisa, a korisnicima pregledavanje i pretraživanje kroz jedinstveno sučelje;

-       potaknuti što veći broj hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa da ponude svoj sadržaj otvoreno i online, u skladu s globalnim inicijativama za otvoreni pristup znanstvenim informacijama.

Uredništva brojnih časopisa prepoznala  su koristi od uključenosti časopisa na tu platformu. Hrčak im osigurava bitno veću vidljivost kao i razmjenu podataka o objavljenim radovima s velikim svjetskim repozitorijima, bazama podataka i arhivima. 


Osim toga, surađuje s uglednim izdavačima i agregatorima, pa tako povećava prisutnost hrvatskih časopisa u bazama podataka kao što su  Web ofScience, Scopus, Google Scholar i drugi. Na taj se način hrvatska znanstvena publicistika integrira u svjetsku izdavačku zajednicu.

Predsjednica portala dr.sc. Jadranka Stojanovski tom je prigodom posebno istaknula  suradnju s OpenAIRE H2020 projektom Europske komisije, čija baza podataka integrira cjelokupno europsko izdavaštvo u otvorenom pristupu i na najbolji način promiče naše napore u prihvaćanju koncepata otvorene znanosti, što je posebno važno za male znanstvene zajednice.


Prigodom obljetnice prisjetimo se da je
Državni hidrometeorološki zavod
na poticaj knjižnice još  2010. započeo s objavljivanjem Hrvatskog meteorološkog časopisa (HMČ) na portalu Hrčak. Do danas su na toj platformi objavljeni svi brojevi časopisa počev od davne 1957. godine. Cjelokupni posao digitalizacije i postavljanja HMČ-a na Hrčak organizirao je i proveo tadašnji glavni urednik časopisa Davor Nikolić, dipl.ing. a  tekstove je skenirala djelatnica Zavoda Višnja Zdelarec.

Adios, Cowboy

   

 Pročitajte više na booksi i culturnetu!