četvrtak, 4. veljače 2016.

Knjižnica preporučuje knjige za čitanje



Meteorolozima, fizičarima, onima koji će to tek postati i svim knjigoljupcima!




Daniela Kehlmanna ‘Mjerenje svijeta’ (Fraktura, 2005.)




Alexander von Humboldt i Carl Friedrich Gauss dvojica su velikana koja su obilježila prirodoslovnu povijest. Daniel Kehlmann mladi je njemačko-austrijski pisac koji je putove ove dvojice istraživača povezao u romanu koji je njihova biografija, putopis i zbirka priča.

U romanu  pratimo znanstvena dostignuća s kraja 18. i početka 19. stoljeća i privatne živote dvojice istaknutih njemačkih znanstvenika toga doba. Jedan od njih je Alexandervon Humboldt (1769-1859) istraživač Južne Amerike, znanstvenik i pustolov, koji je opisao mnoge geografske pojmove i prirodne vrste i  postavio temelje nekih grana moderne znanosti.

Drugi je Carl Friedrich Gauss (1777-1855), matematičar i astronom, koji je izuzetan doprinos dao i geometriji, fizici, optici i geodeziji. U njegovu čast jedinica inteziteta magnetskog polja danas nosi upravo njegovo ime. Obojica su mjerenjem svega što je bilo moguće izmjeriti otkrivali nove činjenice o svijetu u kojem živimo.

Sjajan roman koji nudi  inteligentni humor, finu ironiju, svježinu i maštovitost! 

Drugi romani prevedeni na hrvatski:



Poziv na suradnju!


Pročitate li zanimljivu knjigu prirodoslovne tematike ili kakvu drugu za koju smatrate da bi ju bilo dobro preporučiti javite nam.  Privuče li vas struktura, zaplet, koji od likova i njegovi motivi, dijalozi, metafore, stil, vrijednosti, društvena važnost ili što vam drago, pošaljite nam svoj prijedlog, komentar  ili  duži tekst. Nagrađujemo dobre ideje jer su nam vrijedne  a često ih nema niti za lijek.