srijeda, 28. rujna 2016.

Bijele noći ponovo u Zagrebu!



 

1.10.2016., od 16h do ranih jutarnjih sati (4h)

 

Program

 


Po drugi put, Zagreb će postati umjetnička galerija gdje ćemo moći uživati u onom što obično ne vidimo na ulicama našeg grada.

U programu sudjeluje 18 institucija!
  
HNK će izaći na svoju istočnu livadu i pod plavim zagrebačkim nebom prikazati ulomke iz opere Seviljski brijač i baleta Labuđe jezero.
Parkić kod Uspinjače, Art Park, bit će u programu "Rabbit Hole" osvijetljen na poseban način - pedesetak radova raznih street umjetnika dobit će novi izgled svjetlosnim instalacijama, a u sklopu projekcijskih performansa Rattling the Bones, američki umjetnik Bruce McClure izvesti će audiovizualni performans a dva 16- milimetarska projektora.
U Pogonu Jedinstvo održat će se predstava Pod staklenim zvonom Vesne Mačković, na Europskom trgu moći ćete zaigrati razne društvene igre u Mozgaonici, a ako netko još nije posjetio tunel Grič, pravo je vrijeme jer će unutrašnost biti obogaćena Svjetlosnim instalacijama.Bogat program pripremio je Tehnički muzej Nikola Tesla, Lauba, Etnografski muzej, Muzej za umjetnost i obrt, Studentski centar ali i mnoge druge institucije pripremile! 

 

Nuit blanche znači neprospavana, besana noć. Koncept bjelih noći potječe iz  devedesetih godina 20 st. Pokrenuo ga je Jean Blaise, osnivačj Centra za kulturalni razvoj u Nantesu i to  pod nazivom 'Night for Arts- noć kada su galerije, muzeji i knjižare otvoreni do ponoći i cijeli grad na jednu noć postane cirkus'. 'Night for Arts' kroz vrijeme postala je "The Lighted Up" pa su joj se pridružili gradovi kao Barcelona, St. Petersburg, Buenos Aires, Cairo, Havana i Pariz, koji je 2002. festivalu dao novo ime - Nuit blanche odnosno, Bijela noć i najbolje se opisuje kao jednodnevni besplatan obilazak grada u ritmu umjetnosti.

Danas se Bijela noć održava u više od 120 gradova diljem svijeta među kojima je i Zagreb!