utorak, 2. veljače 2016.

U Hrvatskoj svako treće dijete nema niti jednu slikovnicu ili dječju knjigu!Međunarodni dan darivanja knjiga,  14. veljače 2016.


Pokloni djetetu knjigu!

  
U Hrvatskoj svako treće dijete nema niti jednu slikovnicu ili dječju knjigu što prije svega znači poziv na akciju jer siromaštvo u ranoj dječjoj dobi često ostavlja trajne i neizbrisive posljedice na zdravlje, obrazovanje i sveukupan razvoj djeteta te koči ostvarivanje njegovog potencijala  (UNICEF-ovo istraživanje provedeno 2012. godine; sudjelovao 1621 roditelj)

 Međunarodni dan darivanja knjiga obilježava se 14. veljače. To je projekt  kojim se želi probuditi ljubav prema čitanju i darivanju kod djece i potaknuti ih da više čitaju. Djeca daruju svoju knjigu ili slikovnicu drugom djetetu, uz objašnjenje zašto to rade i koliko će  drugom djetetu značiti taj poklon. Uči ih se koliko je lijepo i dobro pomagati.

 

Veću djecu upućujemo  na raskoš međunarodne
digitalne knjižnice

                                                         Odrasli mogu:

Darovati knjigu ili slikovnicu malenom prijatelju, susjedu  ili rođaku

ili
Ostaviti knjige ili slikovnice u nekom javnom prostoru u kojemu se okupljaju djeca (u čekaonici, na ulazu škole, na igralištu, u dječjoj bolnici, vrtiću, domovima za djecu, dobrotvornim organizacijama)

ili

Pokloniti knjige i slikovnice knjižnicama!


Knjižničari u Hrvatskoj po treći puta obilježavaju ovaj dan i  na dječjim odjelima prikupljaju slikovnica pod geslom