ponedjeljak, 15. siječnja 2018.

15. siječnja – Dan Wikipedije


Wikipedia je iznimno popularna besplatna online enciklopedija. Danas je dostupna na čak  285 jezika i sadrži preko 30 milijuna članaka. Dan Vikipedije slavi se   15. siječnja, budući je tog dana  2001. godine objavljena Wikipedia koja se temeljila na tehnologiji stvaranja suradničkih internetskih stranica i na slobodnome stvaranju natuknica. Ove se godine Dan Vikipdije slavi u Nepalu.
Naziv Wikipedia dolazi od havajske riječi wiki, što znači brz  te riječi enciklopedija. Trenutačno natuknice u Wikipediji bez ikakve naknade stvara više od 77 000 suradnika. Wikipedia mjesečno ostvaruje kojih 500 milijuna jedinstvenih posjeta. U sklopu hrvatskoga izdanja dostupno 143 038 članaka, a jedan od suradnika Vikipedije je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

Interaktivni roman (Vilijun) + digitalni arhiv (Vilijun) = kreativna baština

Vilijun je interaktivni roman jer omogućuje uz papirnato i mrežno putovanje po
postajama Puta svile.
  
Prvi je naš  "pametni roman" koji se u potpunosti iščitava tek otvaranjem i pregledavanjem svih QR kodova koji vode na stranice topoteke Vilijun. Ukratko, čitatelj uporabom pametnih naprava očitava QR-kodove koji su hiperveza na ključne točke putovanja Marka Pola.


Ponovno pratimo Marka Pola i Kublaj kana, ali ovog puta u godini njihova rastanka. Marko Polo pripovijeda Kublaj kanu o gradovima na Putu svile, a Kublaj kan odlučuje hoće li mu dopustiti povratak u domovinu.


Topoteka Vilijun digitalni je arhiv jednog romana koji je ujedno i prenositelj baštinskog pamćenja (ime Hrvat, hrvatska glagoljica, hrvatski troplet). Vilijun čuva razno arhivsko gradivo (predstavljanja, novinske članke, tematske razgovore, znanstvene radove) koji potkrepljuju život romana i sastoji se od svih vrsta medija (fotografije, dokumenti, AV zapisi i dr.). Topoteka obuhvaća uz  postojeće i još nestvorene dokumente koji će možda pokrenuti opet neke nove ideje i obogatiti priču!
Vilijun je tako živi javni arhiv koji povezuje priču i likove romana s čitateljima, znanstvenicima, umjetnicima i korisnicima.

Iz Topoteke Vilijun:

 
Praizvedba hepeninga Vilijun

Cilj Topoteke  je prikazati i trajno pohraniti nove dimenzije pamćenja, učenja i pisanja u prostoru i vrmenu koji teku i stalno se obogaćuju novim sadržajima i načinima promatrnja.

To je svijet novih ideja i ljudi koji ne poznaju granice, pa su ovim projektom  povezali Hrvatsku, Europu i Kinu na višestoljetnom putovanju prostorima, ali još više kulturama i običajima

 Više pročitajte u novom časopisu @Arhivi