srijeda, 20. siječnja 2016.

Kritičko izdanje Mein Kampfa



Znanstvenom aparatura protiv privlačnosti  zla



U prvim danima ove godine počela je prodaja novog izdanja Hitlerova Mein Kampfa. Prema ljestvici  službenog glasnika njemačkih knjižničara, Buchreporta, knjiga će do polovice siječnja zauzeti 20. mjesto na ljestvici najprodavanije dokumentarne literature.

Izdavač knjige, Institut za suvremenu povijest iz Münchena, objavio je da će povećat nakladu naslova zbog velike potražnje. Početnu seriju od 4000 komada povećat će na 15.000 komada. Očekivano,  tek je mali  dio knjižara knjigu stavio u svoje izloge, a većina njih ju nema na zalihama, nego knjigu naručuju tek kad ju kupci zatraže.

Opravdana je zabrinutost i strah od uskrsnuća ideja sadržanih u ovom političkom manifestu zbog do sada pokazanog interesa čitatelja.  
Posjednik autorskih prava, bavarska vlada, branila je objavu knjige, ali je  s prvim danima 2016. godine istekao rok od 70 godina od smrti autora kada istječu autorska prava i knjiga se  može slobodno objavljivati. 


U razdoblju koje je prethodilo objavljivanju knjige bio je zamjetan strah njemačkih povjesničara svjesnih da će teško moć izbjeći daljnju objavu i čitanje knjige. Zbog toga su se odlučili preduhitriti najrazličitije moguće pseudo-pristupe ovoj knjizi. Knjigu su uredili i znanstveno-kritičkim aparatom
popratili znanstvenici s Instituta za suvremenu povijest u Munchenu, pa dva sveska u ovom izdanju sadrže kojih 2000 stranica, trostruko više od izvornika.

Dobar je to način za tretiranje teških mjesta povijesne ostavštine od kojeg bi mogli podosta naučiti. 
Proučavanje takvih tema znanstvenom aparaturom oduzima im snagu, privlačnost  i moć koju imaju tajne.

Više o izdanju na stranicama nakladnika: http://goo.gl/ixoQxE