srijeda, 22. ožujka 2017.

Svjetska meteorološka organizacija izdala je novi atlas oblaka!


Objedinjene su tradicija 19. stoljeća i tehnologija 21. stoljeća



 
Pored tradicionalnih objašnjenja i slika, prednost ovog izdanja je interaktivnost!

"Međunarodni atlas oblaka je najveći autoritet i najopsežniji referentni priručnik za identifikaciju oblaka. Uživa legendaran ugled među zaljubljenicima u oblake i služi kao ključan obrazovni alat za stručnjake zaposlene u meteorološkim službama i u sektorima kao što su zrakoplovstvo i transport", rekao je glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas.

"Rijetke su prirodne pojave kroz stoljeća nadahnule toliko znanstvenih i umjetničkih promišljanja kao oblaci", dodao je g. Taalas. "Aristotel je prije više od dva tisućljeća proučavao oblake i napisao raspravu o njihovoj ulozi u hidrološkom ciklusu. Danas znanstvenici shvaćaju da oblaci igraju ključnu ulogu u reguliranju energetske ravnoteže Zemlje, klime i vremena", poručio je g. Taalas u poruci povodom
Svjetskog meteorološkog dana, 23. ožujka.
"Ako želimo prognozirati vrijeme, moramo razumjeti oblake. Ako želimo modelirati klimatski sustav, moramo razumjeti oblake. I ako želimo predvidjeti dostupnost vodnih resursa, opet moramo razumjeti oblake", objasnio je g. Taalas.

"Radna skupina koja je radila na Međunarodnom atlasu oblaka morala je birati između tisuća fotografija koje su poslali meteorolozi, zaljubljenici u oblake i fotografi iz čitavog svijeta", rekao je Chi-ming Shung, direktor Hongkonškog opservatorija, gdje je smješten web portal. "Odabrali smo najbolje od najboljih. Čast nam je što smo bili uključeni u stvaranje tako vidljivog proizvoda Svjetske meteorološke organizacije. Pozdravljamo WMO-ovo ažuriranje Međunarodnog atlasa oblaka, koji nam pruža jedinstvenu platformu za uključivanje javnosti u bolje razumijevanje oblaka, vremena i klime."

Pročitajte više i pregledajte atlas!