utorak, 3. siječnja 2023.

Korisno vs nekorisno (Iz knjige Nuccio Ordine Korisnost beskorisnog)

Charles Baudelaire Moje razgoličeno srce

U ovom svijetu utilitarizma i profita poezija i solidarnost teško mogu pronaći svoje mjesto: "zahvaljujući napretku tih vremena od tvoje će nutrine ostati samo crijeva!" (XV, str. 24).


Lessing

Prava vrijednost čovjeka nije u istini koju netko posjeduje ili tvrdi da posjeduje, već u iskrenom trudu da se u nju pronikne. Jer sile koje uvećavaju usavršivost čovjeka ne proistječu iz posjedovanja, već iz traganja za istinom. Posjedovanje nas čini nepokretnima, tromima, oholima. Kad bi Bog u desnoj ruci držao svu istinu, a u lijevoj neutoljivu želju za istinom i kazao mi : Biraj! ponizno bih pognuo glavu nad njegovu lijevu ruku i makar čitavu vječnost proveo u skitnji, kazao: Oče, daj mi je! Apsolutna istina samo je tvoja.


Lessingove riječi, u stanju su taknuti nas u dušu, posvjedočiti nam o tome da se tobožnja beskorisnost klasika može pokazati iznimno korisnim oruđem koje nas podsjeća - nas, ali i buduće naraštaje, sva ljudska stvorenja koja su spremna razbuktati iskru u sebi - da posjedovanje i profit gase život, do traganje, nesputano sponama  utilitarizma, može učiniti čovječanstvo slobodnijim, tolerantnijim i čovječnijim. (Nuccio Ordine)

 

Nema komentara:

Objavi komentar