petak, 8. siječnja 2016.

Aaron Swartz – pirat ili heroj digitalnog dobaIzmđu slobode i šutnje

 

U vremenu kad nam se sve informacije ćine nadohvat ruke rijetki su ćuli za Aarona Swartza (1986.2013.), američkog računalnog programera, pisca, političkog organizatora i internetskog aktivistu.
Aaron Swartz
Ipak, A. Swartz bio je jedan od genijalnih mladih ljudi. U dvojbi koju nameću moderne tehnologije i mediji između izmišljanja i zamišljanja slobode pod novim uvjetima ili šutnje, on se priklonio principu slobode, socijalne pravde, dijeljenja znanja, i borbe za prava slobodnih pojedinaca. Swartz je bio uključen u razvoj formata za razmjenu Web sadržaja RSS, organizacije Creative Commons, razvojnog okvira za Web sjedišta web.py i društvenog Web sjedišta Reddit.

Njegov je rad bio  usredotočen na sociologiju, građansku svijest i aktivizam. 2009. godine, sa željom da uči o učinkovitom aktivizmu, pomogao je pokrenuti Progressive Change Campaign Committee.2010. godine postao je znanstveni novak u Istraživačkom laboratoriju za institucionalnu korupciju Safra na sveučilištu Harvard pod vodstvom Lawrenca Lessiga. Osnovao je online grupu Demand Progress, poznatu po kampanji protiv prijedloga zakona SOPA/PIPA.

6. siječnja 2011. Swartza je uhitila policija MIT-a. Optužen je za provalu, nakon što je iz digitalne knjižnice akademskih časopisa JSTOR downloadao 4,8 milijuna dokumenata. Optužen je za kršenje federalnog zakona o krađi podataka, internetsku prijevaru i namjeru nezakonitog prisvajanja imovinske koristi. Tako je okarektirizirana njegova taktika otpora protiv informacijskog feudalizma. Federalno tužiteljstvo kazneno je gonilo Swartza. Zaprijetila mu je maksimalna kazna od milijun dolara i 35 godina zatvora.
Dvije godine kasnije, nakon što je tužiteljstvo odbilo drugu ponudu nagodbe njegovog odvjetnika, Swartz je pronađen mrtav u svom stanu u Brooklynu u New Yorku, gdje se objesio.


 U kolovozu 2013. Swartz je posthumno uveden u Internetsku kuću slavnih.Upitajmo se, da li su osobe angažirane oko dijeljenja znanja doista pirati?

  Quo Vadis knjižnice? 


A onda, gdje je u tom kontekstu mjesto knjižnica? Ustanova  koje su od osnutka obilježene dijeljenjem znanja, univerzalnošću i jednakopravnošću pristupa. Knjižnice su još uvijek metafora reda i racionalnosti s idealom intelektualca - predstavnika univerzalnih vrijednosti, poštivanja ljudskih prava i služenja javnom interesu. To su oni koji se usuđuju slobodno udružiti vještine i znanja kako bi zajednički proizvodili znanost i kulturu a da nisu tehnomenadžerski upravljani „odozgo“ niti vođeni isključivo zovom tržišta.
Knjižnica u Stockholmu

Na prijeporima s kojima nas suočava sudbina Arona Swarca  raskrinkava se mit o neutralnosti i apolitičnosti znanosti.
Ohrabruje da se u govoru novog naraštaja istaživača, znanstvenika i njihovih mentora, posebno u području informacijskih znanosti  sve više usvaja i aktualizira jezik kritičke teorije i angažiranosti, umjesto dogme o apolitičnosti i neutralnosti znanosti i znanstvenika.
Knjižnica u Aleksandriji

Sjetimo se češće Arona Swartza. Ponadajmo se da će njegova žrtva usmjeriti  put k ekonomiji darivanja  i da će knjižnice postajati platforme zajedničkog upravljanja zajedničkim (digitalnim) dobrima, a ne platforme na kojim će trgovci graditi trgovine za svoje aplikacije i proizvode.